Tucząca żywność

Chcąc cieszyć się dobrym zdrowiem, a jednocześnie zachować szczupłą sylwetkę należy unikać produktów tuczących. Przyczyniają się one do odkładania się masy tłuszczowej. Dodatkowo częste spożywanie tego typu produktów przeciwdziała odchudzaniu. Które produkty można uznać za najbardziej tuczące? Jednymi z najbardziej szkodliwych produktów są chipsy. Często są one traktowane jako przekąska. To także ulubiony smakołyk wielu dzieci.

Chipsy znacząco obciążają przewód pokarmowy. W dodatku na krótko po ich spożyciu część osób uskarża się na pogorszenie samopoczucia. W chipsach znajdują się duże ilości akrylamidu, który wykazuje właściwości toksyczne. Wykazano, że akrylamid odpowiada za rozwój niektórych form nowotworów. Nadmierne spożywanie chipsów przyczynia się do zwiększenia stężenia cholesterolu we krwi. Przyczyną nadwagi i otyłości są także wszelkie napoje gazowane.

W niemal wszystkich tego typu napojach można znaleźć spore ilości cukru oraz syropu glukozo-fruktozowego. Z tego powodu napoje gazowane odpowiadają także za rozwój próchnicy. Dodatkowo znajduje się w nich wiele szkodliwych konserwantów i sztucznych barwników. Wielu dietetyków zaleca również ograniczenie produktów powstałych na bazie białej mąki. Jest to produkt wysoko przetworzony, dlatego zawiera niewielkie ilości składników mineralnych. Biała mąka nie jest zalecana osobom chorującym na cukrzycę, ponieważ cechuje się wysokim indeksem glikemicznym.

Dodatkowo wszystkie produkty z białej mąki posiadają wysoką wartość kaloryczną.