Warzywa i owoce pełne zdrowia

Zgodnie z obowiązującą piramidą zdrowego odżywiania, warzywa i owoce powinny stanowić ważną część naszego codziennego jadłospisu. Nie wszystkie osoby stosują się do tych zaleceń. Tymczasem warto pamiętać, że warzywa i owoce zawierają wiele, cennych dla zdrowia składników. Tylko w nich znajdziemy niemal cały komplet witamin i składników mineralnych. Długotrwały brak jakichkolwiek z nich skutkuje poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Warto pamiętać o owocach nawet będąc w pracy – można zdecydować się na zamówienie owoce do biura kraków. W jaki sposób spożywać warzywa i owoce? Najlepiej spożywać je na surowo, ponieważ wówczas zachowują najwięcej wartości odżywczych.

W niektórych przypadkach jest to jednak niemożliwe. Warto jednak poznać sposoby przyrządzania warzyw i owoców. Przede wszystkim należy sobie uświadomić, że każda obróbka termiczna i niemal wszystkie obróbki mechaniczne powodują częściową utratę składników odżywczych. Witaminy są bardzo nietrwałe w wysokich temperaturach, przez co gotowanie przyczynia się do tego, że gotowe warzywo pozbawione jest znaczących ich ilości. Wielu dietetyków zaleca gotowanie na parze. Dzięki tej metodzie można zachować większą ilość witamin i składników mineralnych.

Kolejną kwestią jest mycie warzyw i owoców. W ten sposób również można wypłukać część ważnych dla zdrowia składników. Z tego powodu mycie powinno odbywać się w jak najkrótszym czasie. Często przed spożyciem warzyw czy owoców konieczne jest ich obranie. Jednakże pod skórką znajdują się spore ilości witamin, dlatego warto je cienko obierać. Ponadto świeżo przyrządzone surówki najlepiej podawać jak najszybciej.

Close